Vilket kraftfoder behöver hästen?

Hästar ska till en stor del bara äta olika typer av grovfoder såsom hö och hösilage, men i vissa fall, speciellt med tävlingshästar eller de som är hårt arbetande, kan det även behövas kraftfoder. Ett bra exempel på kraftfoder är olika sädesslag som havre och kli, men se till att havren är krossad eller stöpt i hett vatten som man sen låter svalna. Betfor är en söt och god restprodukt från sockerbetor som är blandad med melass. Betfor måste läggas i blöt innan den ges till hästen då den sväller mycket och kan ge hästen magproblem om den inte får för svälla.

Soja kan också användas, men i mindre mängder då det innehåller mycket proteiner. Linfrökakor och rapskakor som kokas till en gröt är bra för hästens hår och hjälper hästen att hålla magen i trim – precis som med människor – och innehåller också mycket protein.

Ett av kosttillskotten som kan användas tillsamman med grovfodret är matolja, och där kan man använda i princip vilken matolja som helst, så länge den är av precis lika god kvalitet som den du själv använder till din matlagning.

Anledningen till att använda kraftfoder är helt enkelt att få in lite mer protein i hästens kost då den, precis som oss, behöver extra energi.