Köpa häst

Att äga en häst betyder ett stort ansvar, likväl som att det kan vara dyrt och tidskrävande, men samtidigt väldigt belönande.

En av de första sakerna att tänka på är om man har tid. Mycket av hästägandet involverar skötsel snarare än ridning och till det krävs det tid. En annan fråga är var hästen ska bo. Har du tur och har ett eget stall så är ju problemet löst, annars får man fundera ut var hästen kan hållas inkvarterad. Ofta kan man ha hästen uppstallad i ett lokalt stall eller på en bondgård, men då får man ofta betala hyra för platsen.

Skriv en lista på de önskemål du har på hästen; vilken ras, vilken ålder, vilket kön, vill du att den ska vara hopp-, dressyr- eller travtränad, och hur mycket vill/kan du betala för den? För att allt ska gå rätt till kan det vara bra att ta hjälp av en förmedlare som ser till att hästen är så som säljaren säger. En veterinärbesiktning bör finnas och du bör även göra en själv innan du köper.
Ett bra ställe att börja kolla efter häst på kan vara en of
ficiell källa som Svenska Hästavelsförbundet där du kan hitta länkar till olika uppfödare. Tänk också på att du måste försäkra hästen och det kan vara bra att göra det innan man hämtar hästen då man aldrig vet vad som kan gå fel.