Stallkatter

katt_89049313

Stallkatter har länge funnits för hålla nere skadedjur som möss och liknande i stall och det kan den ofta göra ett riktigt bra jobb av. Har man funderat på att skaffa en stallkatt finns det några saker man först bör veta.

En stallkatt kommer att spendera mycket tid ute i och kring stallet, det är ju givet. Men man ska inte skaffa en stallkatt om man inte är beredd på att samtidigt behandla den som ett husdjur som får vistas i hemmet. Det är tyvärr inte ovanligt att folk försummar denna del när det kommer specifikt till just stallkatter.

Det mest optimala är att få tag på en kattunge som är uppväxt i stallmiljö. Är den inte det kan det ta och även vara svårt att få den att vänja sig vid miljön. Det är samtidigt bra om man kan ta två samtidigt, kanske till och med syskon, så får de sällskap av varandra. Det är heller inte ovanligt att katterna blir vän med hästarna och väljer att ta sällskap av dem också.

När det kommer till raser finns det två kriterier man alltid ska följa: de ska inte ha för tunn eller för lång päls. För tunn päls betyder att den inte kommer att kunna hantera kylan och för lång betyder att massor av smuts och annat kommer att kunna fastna i den. Som oftast så klarar sig en stallkatt själv men som ägare så gäller det ändå att se till sitt husdjur och sköta om det.

Det finns mycket man kan köpa på nätet som kan göra kattens krypin till en bättre plats. Bäst är så klart om man har en uppvärmd sadelkammare som man sedan pryder med användbara saker. Likaväl som katten har sin plats inomhus i hemmet så behöver den ha sin plats i stallet. Det finns fina katthus som man kan ställa in i stallet som katten kan sova gott i.

Eftersom en stallkatt är en renodlad utekatt kommer den att spendera mycket tid i området i och runtikring ägorna. Av denna och fler anledningar är det alltid rekommenderat att kastrera katten. Denna tid utomhus betyder även att katten kommer att fånga en hel del smådjur och därmed få i sig parasiter. Det är därför bra att regelbundet avmaska katten. Andra åtgärder man bör ta med en stallkatt inkluderar id-märkning och årlig vaccination mot både kattpest och influensa.