Vanliga hästsjukdomar

Det finns många sjukdomar som kan drabba en häst, alltifrån parasiter till riktigt allvarliga smittosjukdomar.

Bland parasiterna märks löss, fästingar och skabb, vilket gör att det är viktigt att hålla efter hästens hudvård och rengöring genom ryktning och borstning.

Den kan även drabbas av andra hudåkommor såsom mugg, rasp och ringorm som alla innebär stor irritation för hästen i form av klåda. Ringorm kan dessutom smitta människor.

Precis som våra leder är hästarnas också känsliga för åkommor som överansträngning. Hovarna kan drabbas av olika sjukdomar som till exempel hovböld, vilka är varbölder inne i hästens hov och fång som gör hästen halt. Hovsjukdomen strålröta orsakas av dålig skötsel och smutsiga stallbäddar.

Överansträngning av leder kan också orsaka spatt, som drabbar hasernas leder och kan göra att hästen får en underlig gång.
Sen kan hästen, som alla andra däggdjur, drabbas av sjukdomar i luftvägarna såsom hosta, influensa eller kvarka som är en riktigt elakartad och mycket smittsam streptokockinfektion som kräver veterinärvård.

Kvickdrag är en annan slags lunginflammation som hästen kan få.
Inälvsparasiter är en vanlig grupp av åkommor och hästen kan även får tarmvridning som är en akut sjukdom och kräver omedelbar veterinärvård, liksom grässjuka som liknar tarmvridning men som tyvärr är obotlig och dödlig.