Styrketräning för ryttare

För att bli en bra ryttare måste man inte bara kunna styra hästen, man måste även ha styrkan och kontrollen över sin egen kropp för att kunna klara av den press som många muskelgrupper och leder utsätts för under ridning, både till vardags och vid tävling.

Träningsvärk i ljumskar, lår och rygg är väldigt vanligt bland nya ryttare, men även vana ryttare som inte har ridit på ett tag. Dessa muskler arbetar hårt under ett ridpass och behöver stärkas för att göra ridningen mindre påfrestande och mer roligt. Men det är också viktigt att träna upp muskler som stabiliseras mot de muskler som används mest. Utan dessa stabiliserande muskler kan man lätt bli mer obalanserad och risken för förslitningsskador ökar också. I de musklerna som nämndes ovan är då baksidan av låret och magmusklerna viktiga stabiliserande muskler.

Kompensationsträning för de muskler man inte används lika ofta i ridning betyder att det är bra att satsa på att träna upp magen, baksidan av låren, nacken och armarna. Bålstabiliteten är så pass viktig vid ridning att även om man tränar ryggen under själva ridningen bör ryggövningar även inkluderas i styrketräningen.

Att träna med kroppen som tyngd är mycket vanligt och det finns en mängd olika muskelgrupper som går att träna upp på detta vis. Men det kan fortfarande vara en bra idé att träna en del även med fria vikter. Den naturliga obalans som kommer utav träning med fria vikter gör att kroppen måste fokusera mer på att sköta balansen, vilket förbättrar kroppens egna balans och koordination. För att göra detta kan man antingen bli medlem på ett gym eller köpa hem lite egna vikter så man kan träna när som helst. Titta in på Gymkompaniet och kolla på deras utbud. Det finns säkert något som passar, både till vikten och priset.

Som ny till ridning och träningen därtill är det alltid bäst att börja lugnt och trappa upp som kroppen vänjer sig vid den ökade belastningen. Går man ut för hårt i början blir risken alltid större att man skadar sig på ett sätt eller annat. Gör hellre färre repetitioner med fler set och vila lite mellan varje set än att göra alla på en gång. Börja med styrketräning två gånger i veckan, men trappa gärna upp till tre eller fyra som kroppen blir mer van vid belastningen. För några bra stretchövningar både efter rid- och träningspass kan man titta på förslag från Ridsport.se.