Ridning – vilken utrustning behövs

Vill man börja rida är det nog intressant att veta vad man behöver för utrustning för att göra detta. Innan vi dock börjar gå in på detalj är det värt att nämna att ridning inte är den billigaste sporten att hålla på med och medan man i början kan få låna en del utrustning kommer man förr eller senare att behöva köpa eget.

Hjälmen är den absoluta måstet när det gäller ridutrustning och något man ska använda vid varje tillfälle, inga ursäkter. Det är viktigt att man köper en godkänd ridhjälm som uppfyller alla krav och många tillverkare rekommenderar att man byter den efter 5 år. Man ska dock alltid byta ut en hjälm efter den utsatts för ett kraftigt slag.

Säkerhetsvästen är också något man bör använda. Och det finns egentligen ingen bra anledning att inte använda en när den faktiskt kan rädda livet. Det är ännu viktigare att ha en säkerhetsväst när man är nybörjare då risken att ramla av är så pass högre.

Skor med klack är ett måste för att sitta säkert i stigbygeln. Utan klacken finns det risk att foten åker igenom stigbygeln och det kan lätt leda till olyckor och allvarliga skador. Ett nybörjartips är att använda enkla gummiskor med klack när man är i fasen att prova på ridning. Det kan bli lite svettigt och obekvämt ibland, men man kan vänta med att köpa riktiga ridskor av skinn till senare.

Vad gäller kläder är det mer eller mindre byxorna man kan tänka lite mer på. Man kan snabbt börja slita på vanliga byxor när man rider, så ett par byxor man inte är så fäst vid och som är gjord av lite tåligare material kan vara en bra början. Vill man fortsätta med ridning är helskodda ridbyxor helt klart en varm rekommendation då de ger bra grepp i sadeln och är riktigt slittåliga.