Så tar du kusklicens

Kusklicenser utfärdas i Sverige av ditt lokala travsällskap. Undantaget är A-licens som endast kan utfärdas av Svensk Travsport. Det finns en mängd olika kategorier av licens som du kan ta beroende på ditt mål, din ålder och din kompetensnivå.

Varje licens har sina egna förmåner och krav, och du kan alltid jobba dig uppåt i nivåerna. Du kan också ta en separat montélicens om du tänker tävla i monté istället för traditionellt sulkytrav.

En av licenserna, licens F, är speciellt för ungdomar i åldern 16 till 20 och vissa av licenserna är till för de som arbetar som lärlingar hos en A-licensierad kusk. En A-licens, den högsta kategorin, är till för kuskar som i princip arbetar på heltid med att träna och köra travhästar. Ett bra steg på vägen dit kan vara att söka som lärling till någon kusk med en sådan licens. Till att börja med så bör man ta kontakt med sitt lokala travsällskap för att se vilka kurser de erbjuder, alternativt ta kontakt med Svensk Travsport direkt för att få hjälp och information.

Du kan, i många fall, läsa in de teoretiska delen av licensprovet på nätet och sedan göra de praktiska körningarna och proven på en travbana, vilket gör det enklare att ta licens om du inte bor geografiskt nära något travsällskap.