Mattias Andersson – En vinnare i dubbel bemärkelse

Trav

Mattias Anderssons liv är historien om det svenska pokerproffset som istället sadlade om och blev travtränare. Efter relativt stora framgångar på den internationella pokerscenen, igenkänd under smeknamnet ”The Screaming Swede”, dök Mattias upp en sista gång i Pokermiljonen för att sedan lämna få spår efter sig rent pokermässigt. Som van chanstagare och med en uppväxt kantad av närheten till hästar i bagaget, blev nästa naturliga utmaning ett liv som travtränare.

Pokerkarriären

Mattias ”The Screaming Swede” Andersson är förmodligen mest känd inom pokervärlden för den 8:e plats som han lyckades kamma hem under WSOP (World Series of Poker) 2004. Placeringen gav honom den nätta summan av 575.000 dollar, en summa som än idag placerar honom högt på rankinglistorna över inspelade turneringspengar bland de svenska proffsspelarna.

Det var minst sagt en lite snöplig hand som forcerade svensken ur finalbordet och ut ur turneringen. Efter att ha gått all in med ess och kung i olika färger, fick Mattias syn utav Greg ”Fossil Man” Raymer, som hade plockat upp en liknande men dock betydligt sämre hand, ess tio i olika färg. Förmodligen kom den snabba synen på grund av det stora övertag i turneringsmarker som Greg skaffat sig över svensken.

Efter floppen hade Mattias hela 83% chans att dubbla sina marker för att på allvar ge sig in i leken om segern, men det skulle visa sig att ödet hade något helt annat i sitt sköte. Efter turn ökade chansen för vinst med 1 procentenhet och oddsen såg fortfarande lovande ut, men samtidigt uppenbarade sig en chans för stege som skulle ge vinsten till Greg. På rivern föll den oturliga 8:a som inte fick visa sig och slog därmed ut Mattias från världens mest prestigefyllda finalbord.

Greg Reymer blev senare den spelare som lyckades ta hem hela turneringen, något som förutom den massiva vinstsumman på 5.000.000 dollar, även gav honom en plats bland originaluppsättningen spelare som från början utgjorde Team PokerStars Pro.

Livet som pokerspelare blev efter 8:e placering inte riktigt som Mattias tänkt sig. Han blev enligt egen utsago förd bakom ljuset både av pokerbolag och skatteverket, något som slog hårt både ekonomiskt och psykiskt för våran svenska förmåga.

Detta ledde i sin tur till en avsmak för spelet och det dröjde nästan två år innan han dök upp igen i TV4:s Pokermiljonen. Där hade han förhoppningen att återigen göra bra ifrån sig och möjligtvis genom detta få chansen att på nytt teckna ett samarbete med något pokerbolag.

Tyvärr blev det inte som Mattias Andersson tänkt för denna gång, då han enbart slutade på en andraplats heatet och därmed inte gick vidare. Pokermiljonen satte därmed på sätt och vis punkt för pokerkarriären och öppnade dörren för något nytt.

Livet som travtränare

Att ha vuxit upp med en far som alltid haft häst och ett stort intresse för hästsporten, satte en stark prägel på Mattias Andersson redan från barndomen. Han säger sig själv ha befunnit sig i och kring stallarna redan sen 9 års ålder, så erfarenheten och banden har alltid funnits där, redan från början.

Det blev därför i mångt och mycket ett naturligt beslut att övergå till någon form av hästverksamhet när ”den skrikande svensken” väl bestämt sig att lägga pokern bakom sig som inkomstkälla.

Mattias och en kompanjon gick ihop och köpte inledningsvis hela 17 stycken hästar, varav 10 fortfarande är i bruk och tillsammans bildar det stall han idag står bakom.

En av de mest framgångsrika hästarna som Mattias tränat upp är Lucky Luke Zenz, som har en gedigen lista på vinster under sin lyra och en häst som Mattias själv är väldigt stolt över.

Förutom tränaryrket ser han i framtiden fram emot att, i viss utsträckning, själv sätta sig bakom någon av hästarna. Det är dock lite mera utav ett sidospår och något som får gå som det går, även om Mattias alltid haft en vinnarskalle utöver det vanliga.

Träning