Hur blir man en professionell hästskötare?

Det finns utbildningar på gymnasiet som kan utbilda dig till en professionell hästskötare och dessa finns oftast på olika naturbruksgymnasier. I utbildningen får du lära dig allt ifrån hästens biologi till skötsel av såväl hästen som stallet. Du lär dig allt om hästens utrustning och vad som krävs för att anpassa hästens miljö och träning bäst till dess naturliga förhållanden.

Grundläggande sjuk- och friskvård är också en central del i utbildningen. Under din utbildning får du ofta chansen att praktisera på något stall, vilket kan vara ett bra sätt att knyta kontakter för framtida anställning på.

Du kan också specialisera din utbildning för att bli hästskötare inom specifika områden såsom trav eller tävlingsridning. Efter att du gått klart din utbildning finns det en mängd olika arbetsområden att välja på. Man kan jobba på stuterier, ridskolor, häststallar och så vidare. Du kan även gå ytterligare kurser efter det och ta examen som tränare, ridlärare eller ungdomslärare. Man kan även ansöka till kurser på en del ridskolor och stall där du kan lära dig de grundläggande skickligheterna redan från 11 års ålder. Detta ger dig i och för sig inget gymnasialt diplom, men för hästintresserade barn och ungdomar kan detta vara en bra start på en lång och trivsam karriär inom hästlivet.