Börja med travsport

Travsport är väldigt populärt i Sverige. Det är också en sport som även amatörer kan börja i, även om de inte hållit på med travsport sedan barnsben.

Fråga först dig själv hur du vill medverka i sporten. Vill du vara en hästägare? Vill du äga hästen själv eller gå ihop med flera andra. Det är billigare och lättare att äga en travhäst tillsammans, men samtidigt kommer du vara tvungen att dela på eventuella vinstpengar med andra. Som en start kan det vara en bra idé att äga en häst tillsammans med andra eftersom ni kan dela på era erfarenheter och dela upp kostnaderna för hästen.

Vilken typ av travsport vill du delta i? Den vanligaste formen i Sverige är att köra sulky, de flesta bettingsajter och liknande erbjuder oftast odds på denna sport. Det finns kurser att gå för att träna att köra sulky och hur man hanterar hästen.

Den andra formen av travsport är monté. Det är typen då jockeyn sitter i hästsadeln. Den är populärare utomlands men börjar få fäste i Sverige också. Det finns redan kurser i hur man rider. Monté har dock högre krav än att använda sulky. Det krävs väldigt vältränade personer för att orka med och minimumviktgränsen är 65 kilo.

Man kan också utbilda sig och skaffa licens för att kalla sig för kvalificerad travhästskötare. En travhäst har lite andra behov av föda, stimulans och speciellt träning, än en vänlig sällskapshäst eller dressyrhäst. Hästskötare och tränare är väldigt värdefulla medlemmar av ens häst team och med tanke på sportens växande popularitet tack vare online och liveodds, kommer efterfrågan av specialister att öka.