Rida islandshäst

Islandshästen är en stabil och stadig liten häst, som inte blir mycket större än en ponny. Som namnet vittnar om kommer rasen från Island och på grund utav smittorisken får en häst som har lämnat ön aldrig återvända hem. Rasen är känd för att vara tålmodiga och starka, och arbetar väldigt bra tillsammans med en ryttare som är lugn, säker och erfaren med just islandshästar. Att ha islänningar som nybörjarhästar börjar dock bli allt vanligare då det är en lugn ras som är mycket samarbetsvillig. Det islandshästen är kanske mest känd för, förutom sitt vackra utseende, är dess gångarter. Till skillnad från andra hästar har nämligen islandshästen fyra, ibland till och med fem, olika gångarter. De bemästrar skritt, trav och galopp precis som alla andra hästar, men de brukar också ha tölt och ibland flygande pass. Tölt i gångtävling kan vara riktigt mäktigt att se på, så hästen springer med högt travande framben medan passgång är en extra snabb gångart där hästen kan nå upp till 50 km/h.

Islandshästar kräver annorlunda utrustning än andra hästar där bland annat sadeln är speciellt framtagen för rasens lite bredare rygg.
Det finns många gårdar i Sverige som specialiserar sig på ritt med islandshästar. En islandshäst är perfekt när man vill ta en lugn ridtur för att ta in den vackra naturen runt omkring och riktigt njuta av livet från en hästrygg.